Merhaba arkadaşlar. Okunanblog isimli blogumda ilk paylaşımımı yapıyorum. İlk makalemi Blog Nedir? Blog Türleri ve Blogun Tarihi başlığı ile yazmaya karar verdim. Sürekli internet kullanıyorsanız, büyük ihtimalle en azı bir kez blog kelimesiyle karşılaşmışsınızdır ve ya bir blog yazısı okumuşsunuzdur. İnternet'te Blogu anlatan yeterince bilgi bula bilirsiniz, fakat gelecek paylaşımlarda blogla ilgili yazılar yer alacağından, onların arasında bloga ait temel bilgileri anlatan bir yazının yer almasını istedim. Hem blog yayımına başlamak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Sizleri fazla tutmadan geçelim esas konuya.
Blog nedir?
Blog - İngilizceden çeviride ağ dergisi veya olaylar gündemi anlamına geliyor. Blog bir web site veya dergi olup, kendisinde bilgiyi, düşünceleri, yazıları, yorumları ve farklı aşırı ilişkileri taşır. Kısaca olarak bloglar çeşitli bilgilerden ibaret olurlar ve hedef kitlesi olan insanlara ondan yararlanmalarını sağlıyorlar.
Bana göre bir blog: İnsanların sanal günlüğü olmakla, onların kendilerine göre oluşturdukları ve yönelttikleri, kendi fikirlerini, düşüncülerini, hayat tarzını ve olaylarını özgür şekilde paylaştıkları bir platformdur.
Blog ile site aynı şeyler mi?
Çok kez duyduğum bir soru, cevabım ise evet. Site ve blog kelimeleri farklı anlama gelmezler. Bloglar da internet sitelerinin bir gruplarıdır ve her blog 'blog sitesi' gibi tanınır. Ama blogları diğer web sitelerden farklı yapan özellikleri vardır. Bazıları:
-Blog siteleri daha dinamik ve güncel olur.
-Arama motorları blog sitelerini daha iyi bulurlar.
-Blog sitelerinde kullanıcılar yorum yapabilirler.
-Blog sitelerinde eski içerikler kaldırılmaz.
Önceleri blog kelimesi Weblog olarak kullanılmıştır. Bu kelimeni ilk defa 1997 yılında "Robot Wisdom" internet-günlüğün yaratıcısı olan Jorn Barger işletmiştir. Weblog kelimesi "logging the web" ifadesinden oluşturulmuş ve "Nette günlük yapıyorum" gibi çeviri olunurdu. Fakat, “weblog” anlayışı toplam 1 yıl ömür sürüyor, öyle ki, 1999 yılında weblog'un yaratıcısı bu sözü yeniden açıyor ve ilginç bir ifade elde ediyor: "we blog". Bununla da internet-günlüğün adı "blog" kelimesiyle tanınmış olur. Blog yazarın seçimine göre insanlar onun yazısına yorum yapa bilirler. Bloqcu (blogger) - blog yaratan ve onu yöneten kişidir. Eğer bir blogunuz varsa, size de artık blogcu değile bilir.
Blogun Tarihi:
Tabii ki, geçmişte bloglar şimdiki gibi gelişmiş ve iyi tasarlanmış sitelerden ibaret olmamıştır. O zamanlar insanlar kendi düşüncelerini ve bilgilerini başkalarıyla bölüşmek için toplantılar geçirir, küçük kütüphaneler ve dernekler kurarlardı. Aynı düşünceye ve amaca sahip insanlar bir araya gelerek, şimdi anladığımız blog yazarlığı yaparlardı. Okuyucu veya dinleyici kitlesi ise yazarın ailesi, yakın arkadaşları, akrabaları ve komşuları ile biterdi. Zamanla gazetelerin ve dergilerin ortaya çıkması bu insanların işini kolaylaştırmıştı. Artık atlar, kuşlar, yemekler, ağaçlar ve başka bu gibi konular hakkında yeterli bilgiye sahip insanlar kendi yazılarını daha büyük kitleye duyurabilirlerdi.
İlk olarak internet üzerinden blogların kurulması ve kullanımı hizmetini 1999 yılından Blogger göstermeye başladı. Kısa süre sonra Bloggerin bu işi ücretsiz hale getirmesi blog tarihinde hızlı gelişmeye yol açtı. 2003 yılında Google şirketi Bloggeri satın alarak, kendi ürünleri sırasına eklemiş ve onu daha iyi hale getirmiştir. Google arama sonuçlarında çıkan sitelerin ana sayfasına giriş alanına "Blog This!" tuşunu koyarak, İngilizce anlayan kişilere blogun ne olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Günümüzde Blogger blog yaratma sistemi olarak, blogspot.com uzantısıyla ücretsiz blog yaratılması hizmetini göstermektedir.
Blog Türleri:
Kişisel: böyle bloglar internet üzerinden bireysel olarak oluşturulur ve blogların en fazla rastlanan türüdür. Ayrı-ayrı kişilerin kendi amaçlarına göre kullandığı ve farklı özelliklere sahip bu tür bloglar kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar.
Temasal: genellikle uzman kişilerin belirli bir konuda yazdığı ve düzenlediği bloglardır. İsmine uygun olarak bu tür bloglarda sadece belirli bir alanda yazılan gönderiler yer alır. Spor, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, video, araba, programlama dilleri, blogger temaları ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır.
Kurumsal: bu tür bloglar şirketler tarafından kendileri ile ilgili haber ve duyurularını halka açmak için kullanılır. Dünyada ve özellikle de iş hayatında giderek yaygınlaşmaktadır. Türkiye’de de artık bazı şirketler şirket bloglarını yaratmaya başlamıştır.
Topluluk: bu tür bloglar üyelik sistemine sahip olur ve bu üyelerin yazdıkları gönderileri paylaşırlar. Eğer yazdıklarınızı sadece belirli kişilerle paylaşmak istiyorsanız, o zaman Livejournal blog yaratma sistemini kullanabilirsiniz. Livejournal Bloggerle aynı zamanlarda yaratılmış ve halen en çok blog yaratılan sistemlerden biri gibi ön sıralarda yer almaktadır.
Kaynak: En büyük online bilgi sitesi Wikipedia .
!!! Bir sonraki yazılarımda Blog nasıl oluşturulur?, Ücretsiz blog oluştura bileceğiniz siteler, İyi bir blogcu olmak için neler gereklidir? ve b. konular hakkında bilgi ala bileceksiniz.
Qaqa dogurdan ela yazmisan. Halal olsun.
YanıtlaSil